Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Chleb bez wyrabiania I czerwona cebula I suszone pomidory I mak

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Ciasto chlebowe
    • mąka orkiszowa 400 g
    • chłodna woda 300 g
    • sól 1 łyżeczka
    • suszone drożdże 3/4 łyżeczki
    • masło lub oliwa (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Dodatki
    • czerwona cebula 1 sztuka
    • suszone pomidory (posiekane) 8 sztuk
    • mak 1 łyżeczka
    • natka pietruszki (posiekana) 1 łyżeczka
Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Jak przygotować

Chleb ten piekę w różnych wersjach. Jeśli nie przesadzimy z ilością składników, przyjmie chyba każde połączenie. Jest piękny i wygląda, jak ten pieczony na zakwasie. Fajny jako prezent. Pasuje na rodzinne przyjęcia. Poniższy przepis na mały bochenek. 
 
Można go zamiszać wieczorem i upiec rano albo odwrotnie: przed wyjściem do pracy zamieszać szybko ciasto i upiec je wieczorem, po powrocie do domu. 
 
 

Wszystkie składniki na ciasto chlebowe wymieszać niedbale. Dodać pokrojoną cebulę, pomidory, mak i natkę pietruszki. Odstawić na ok. 12 godzin. 

Na ściereczkę wysypać sporo mąki, z ciasta uformować bochenek (zawinąć boki ciasta pod spód) i wyrzucić na ściereczkę. Zawinąć, nadając chlebkowi pożądany kształt. Zostawić na ok. godzinę do wyrośnięcia.

W połowie czasu wyrastania chleba rozgrzać piekarnik do 230 stopni razem z naczyniem, w którym będzie pieczony chleb (u mnie okrągłe naczynie żaroodporne, może być też podłużne, ale chleb będzie bardziej płaski, najlepszy byłby garnek do pieczenia chleba). 

Po wspomnianej godzinie naczynie wyjąć i zdecydowanych ruchem wrzucić chleb do niego "zagięciami" do góry, aby chleb ładnie popękał. Przykryć przykrywką.

Piec ok. 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i dopiekać już bez przykrycia przez ok. 15 minut. 

Wystudzić dobrze na kratce. Najlepszy jest pierwszego dnia - chrupiący i aromatyczny. 

2012 15 24

Głosuj na przepis i blog

Mówią Weki

Blog
Mówią Weki

2012 11

Przepis

Chleb bez wyrabiania I czerwona cebula I suszone pomidory I mak

Zadanie

Domowe pieczywo

Ranking przepisu

miejsce: 15
punkty publiczności: 1
punkty jury: 20

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Odrywany chlebek

info 2012 16 59
Blog: Para buch
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski