Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pieczone ziemniaki z krewetkami w panierce

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Krewetki
    • krewetki 48 szt.
    • mąka 2 czubate łyżki
    • jajko 1-2 szt.
    • bułka tarta 1 szkl.
    • sól do smaku
    • olej do smażenia
  • Ziemniaki
    • ziemniaki z ładną skórką 1 kg
    • oliwa 3 łyżki
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • zimne masło czosnkowe Lurpak kawałek

Jak przygotować

   Nagrzać piekarnik do 220°C. Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 kliny - w zależności od grubości ziemniaka. Wrzucić do rondla, zalać wodą i lekko posolić. Przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum. Gotować 5 minut. W tym czasie blachę wyłożyć folią aluminiową i wylać na spód oliwę. Wsadzić do piekarnika, aby oliwa się mocno rozgrzała.
   Ziemniaki odcedzić i postawić jeszcze na chwilkę na delikatnym ogniu, aby po prostu odparowały. Wyjąć blachę i wyłożyć na nią ziemniaki. Dobrze obtoczyć w oliwie, robiąc to bardzo ostrożnie, posypać odrobiną soli morskiej i pieprzem. Posypać cienkimi płatkami masła czosnkowego Lurpak i wsadzić do piekarnika. Piec 30-40 minut, przewracając od czasu do czasu. Powinny mieć ślicznie złoty kolor.


   Krewetki pozbawić ogonków i dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na trzech osobnych  talerzach przygotować mąkę, leciuteńko ją soląc, jajko rozbełtane i bułkę tartą. Krewetki zanurzać po kolei w mące - strzepując jej nadmiar, jajku i bułce - również strzepując naddatek. Powinny być jednak dobrze obtoczone w każdym składniku. W rondlu lub w woku rozgrzać olej i smażyć na nim porcjami krewetki na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gotowe przełożyć do żaroodpornej miseczki i trzymać w cieple (wyłączony piekarnik z upieczonymi ziemniakami świetnie się nadaje. Usmażyć po prostu resztę...
   Na talerze wyłożyć ziemniaki, krewetki, i... coś. Na co ma się ochotę. U mnie marchewka w soku jabłkowym.

2012 70 0

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Świat od kuchni

2012 108

Przepis

Pieczone ziemniaki z krewetkami w panierce

Zadanie

Wykwintny jak… ziemniak!

Ranking przepisu

miejsce: 70
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

ziemniaki z parmezanem i...

info 2012 1 316
Blog: eintopf
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Warzywa i grzyby