Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Ziemniaczane gołąbki z grzybami

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Warzywa i grzyby

Przepis na blogu autora

Składniki

  • gołąbki
    • ziemniaki 1 kg
    • cebule 2 szt
    • dymka pęczek
    • masło Lurpak Klasyczne 100 g
    • suszone grzyby mieszane garść
    • włoska kapusta średnia główka
    • świeże lub solone mieszane grzyby 2 szklanki
    • marchewka 1 mała szt
    • pietruszka 1 mała szt
    • cebula 1 szt
    • posiekany koperek 1 łyżka
    • posiekana natka 1 łyżka
    • dodatkowe masło 2 łyżki

Jak przygotować

 

Zabawa z polską, chłopską tradycją, z formą i smakiem. 
Gołąbki są w wersji jarskiej - i ta forma znakomicie sprawdzi się w dni postne.
Danie tanie, właściwie proste i  ze składników ogólnie dostępnych - dowód na to ze w kuchni liczy się pomysł.Tradycyjnie dodawany w takich daniach smalec zastąpiłam masłem - bo bardziej pasuje do grzybów a kapustę białą - kapustą włoską z uwagi na jej urodę oraz delikatny smak. 
Bardzo aromatyczne i wspaniałe na jesienną porę. Idealne na biesiadowanie z bliskimi przyjaciółmi. Znów danie z serii : Nie wygląda ale smakuje:)
 
Namoczyłam grzyby i zagotowałam je.
Gołąbki zaczęłam od przygotowania nadzienia. Drobno posiekaną marchewkę, pietruszkę i cebulkę udusiłam na dużej łyżce masła po 10 minutach dodałam sól i posiekane grzyby ze słoika. Całość dusiłam ok 20 minut na małym ogniu - a na koniec pikantnie doprawiałam pieprzem i natką pietruszki.
Ziemniaki i jedną cebulę starłam na grubej tarce ( to dlatego że lubię konkretną strukturę), w tym samym czasie na większości masła usmażyłam na lekko rumiany kolor pozostałą cebulę i wraz z dymką oraz sporą ilością pieprzu dodałam ją do ziemniaków. Na koniec dorzuciłam połowę drobno posiekanych suszonych grzybków i dla polskiego smaku koperek. 
Przyszła pora na kapustę.  W największym garnku zagotowałam wodę.

Kapustę obrałam tylko z najbardziej zniszczonych zewnętrznych liści i wycięłam głąb (bardzo szeroko). Całą głowę (głąbem do dna) włożyłam do garnka i gotowałam ok 3 minut,  następnie odwróciłam i po ok minucie zdjęłam pierwsze liście.  Teraz pora na szybkie działanie : z lekko ostudzonego liścia odcięłam głąbik (zgrubienie) i w dolnej części umieściłam łyżkę nadzienia ziemniaczanego i łyżeczkę grzybów. Zwinęłam gołąbek - czyli zagięłam najpierw dolną część liścia na nadzienie , przytrzymując ciasno zawinęłam boki liścia na nadzienie i na koniec zrolowałam.  Gołąbki formowałam i na bieżąco zdejmowałam co ok minutę liście kapusty. (Moja rada dla początkujących gołąbkarzy- najpierw zdjąć liście, następnie lekko je ostudzić wyciąć głąbiki i dopiero formować gołąbki).Wszystko umieściłam w rondlu wysmarowanym łyżką masła i wyłożonym zblanszowanymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalałam aromatycznym wywarem z grzybów, obsypałam resztą grubo posiekanych  grzybków suszonych i przykryłam liśćmi kapusty. Piekłam przykryte 2h w 130 stopniach C. Świetnie smakowały odsmażone na odrobinie masła i polane zredukowanym sosem pozostałym na dnie garnka.
Zdecydowanie polecam:)
 
2012 24 31

Głosuj na przepis i blog

coś dobrego

Blog
coś dobrego

2012 6

Przepis

Ziemniaczane gołąbki z grzybami

Zadanie

Wykwintny jak… ziemniak!

Ranking przepisu

miejsce: 24
punkty publiczności: 2

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ziemniaki sous vide

info 2012 25 28
Blog: jedzenia do rzeczy
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Warzywa i grzyby