Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pieczone placki ziemniaczane z ricottą i anchois

O przepisie

Czas wykonania: 45 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Dodatki
    • świeża ricotta 150 gram
    • fileciki anchois 50 g
    • świeża szałwia garść liści
  • Placki
    • duże ziemniaki 4 sztuki
    • sól 1 łyżeczka
    • masło solone Lurpak 4 łyżki
    • tłusta śmietana 4 łyżki
    • biały pieprz 1/2 łyżeczki
    • mąka pszenna 1/2 szklanki
    • jajko 1 sztuka

Jak przygotować

Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki lub ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę, biały pieprz i miażdżymy do otrzymania jednolitego puree. Puree studzimy.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia.


Ostudzone puree łączymy z jajkiem i mąką aż do powstania jednolitej masy. Formujemy z niej 8 okrągłych placków o grubości ok. 1 cm, bezpośrednio na papierze do pieczenia. Blaszkę z plackami wstawiamy do piekarnika na ok. 10-15 minut (do lekkiego zarumienienia placków).


Placki wyciągamy z piekarnika. Na wierzch każdego kruszymy ricottę (lub - jeśli daje się kroić - kładziemy jej plaster), a następnie układamy po 2-3 fileciki anchois i wstawiamy do piekarnika na kolejnych 5 minut.


Gotowe placuszki wyciągamy z piekarnika, układamy na talerzach i obsypujemy świeżą szałwią.

2012 5 293

Głosuj na przepis i blog

Crust and Dust

Blog
Crust and Dust

2012 1

Przepis

Pieczone placki ziemniaczane z ricottą i anchois

Zadanie

Wykwintny jak… ziemniak!

Ranking przepisu

miejsce: 5
punkty publiczności: 90

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Młode ziemniaki z anchois

info 2012 6 37
Blog: przepisycom
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski