Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Filety w cieście z oliwkowym dodatkiem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Baza:
    • filety z ryby morskiej 6 szt.
    • czarne oliwki bez pestek 12,5 dag
    • migdały bez skórki 4 łyżki
    • posiekana bazylia 1 łyżka
    • posiekany szczypior 1 łyżka
    • czosnek granulowany 1 łyżka
    • feta 5 dag
    • masło Lurpak 3 dag
    • sól, pieprz do smaku
    • przyprawa do ryb i owoców morza do smaku
  • Ciasto:
    • mąka 10 dag
    • jajko 1 szt.
    • olej 1 łyżka
    • sól szczypta

Jak przygotować

   W rozdrabniaczu posiekać oliwki z migdałami, bazylią, szczypiorem i czosnkiem. Doprawić delikatnie solą i nieco bardziej pieprzem. Dodać pokruszoną widelcem fetę i wymieszać. Odłożyć.
   Żółtko wymieszać w misce z olejem i 2 łyżkami wody. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą. Dodać przesianą mąkę, szczptę soli i dokładnie wymieszać trzepaczką na gładkie - bez grudek - ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej wody - robić to stopniowo po łyżce. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby nie spływało z kawałków mięsa - ilość wody zależna będzie od mąki.
   Rybę umyć i osuszyć. Lekko posolić i oprószyć przyprawą do ryb i owoców morza. W rondlu lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać masło Lurpak. Rybę zanurzać w cieście i przekładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Posypać oliwkami i podawać.

2012 75 0

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Świat od kuchni

2012 108

Przepis

Filety w cieście z oliwkowym dodatkiem

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 75
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pstrąg cytrynowo maślany

info 2012 76 0
Blog: Wrzeciono blog nieperfekcyjnej pani domu
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Ryby i owoce morza