Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Żytnie bliny z pseudo kawiorem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • do serwowania
    • cebula 1 mała
  • "kawior"
    • wątróbki rybne w oleju 1 puszka (ok. 150 g)
    • krojone pomidory z chilli 2-3 łyżki (60 g)
    • natka pietruszki pęczek
  • bliny żytnie
    • mąka żytnie "720" 500 ml (260 g)
    • kefir/maślanka 350 ml (450 g)
    • jajka 2
    • sól 1/2 łyżeczki
    • soda oczyszczona 1 łyżeczka
    • olej ew. 1 łyżka

Jak przygotować

Przede wszystkim szybko :)
Bliny żytnie to potrawa spotykana na naszych stołach nim do Polski dotarła pszenica, wieki temu. Mąka żytnia ma głeboki, delikatnie orzechowy, smak i serwując to danie możecie mieć pewność, że zaskoczycie swoich gości czymś oryginalnym.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania blinów wymieszać w misce i odstawić na chwilę.

Teraz można przygotować "kawior" - taką spolszczoną wersję.
Osączyć wątróbki z oleju, można go zachować i później, po łyżeczce, dodawać do tłuszczu, na którym smażyć będziecie bliny. Można też przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, i dodać do innych potraw z ryb - nic się nie marnuje :)

Odsączone wątróbki i krojone pomidory z chilli rozgnieść razem w miseczce. Z pęczka pietruszki odłożyć kilkanaście najładniejszych listków, przydadzą się później do ozdobienia gotowego dania. Pozostałą natkę posiekać ostrym nożem, dodać do "kawioru" i całość wymieszać. Sól i pieprz nie będą potrzebne - wątróbka jest już słona, a pomidory ostre :)

Na rozgrzanej patelni usmażyć małe bliny, takie na jeden kęs. Układać je na płaskich półmiskach, albo tacach, na każdy położyć kilka cieniutkich krążków cebuli i trochę "kawioru". Ozdobić pietruszką i gotowe :) Smacznego!

2011 18 8

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Przy Dużym Stole

2011 83

Przepis

Żytnie bliny z pseudo kawiorem

Zadanie

Finger food – karnawałowe przekąski po polsku

Ranking przepisu

miejsce: 18
punkty publiczności: 3

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

ROLADKI WAFLOWE Z GALARETKĄ

info 2011 19 7
Blog: Domowe Wypieki
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Ciasta i desery