Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

-
do serwowania
- cebula 1 mała
-
"kawior"
- wątróbki rybne w oleju 1 puszka (ok. 150 g)
- krojone pomidory z chilli 2-3 łyżki (60 g)
- natka pietruszki pęczek
-
bliny żytnie
- mąka żytnie "720" 500 ml (260 g)
- kefir/maślanka 350 ml (450 g)
- jajka 2
- sól 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- olej ew. 1 łyżka
Przede wszystkim szybko :)
Bliny żytnie to potrawa spotykana na naszych stołach nim do Polski dotarła pszenica, wieki temu. Mąka żytnia ma głeboki, delikatnie orzechowy, smak i serwując to danie możecie mieć pewność, że zaskoczycie swoich gości czymś oryginalnym.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania blinów wymieszać w misce i odstawić na chwilę.
Teraz można przygotować "kawior" - taką spolszczoną wersję.
Osączyć wątróbki z oleju, można go zachować i później, po łyżeczce, dodawać do tłuszczu, na którym smażyć będziecie bliny. Można też przechować go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce, i dodać do innych potraw z ryb - nic się nie marnuje :)
Odsączone wątróbki i krojone pomidory z chilli rozgnieść razem w miseczce. Z pęczka pietruszki odłożyć kilkanaście najładniejszych listków, przydadzą się później do ozdobienia gotowego dania. Pozostałą natkę posiekać ostrym nożem, dodać do "kawioru" i całość wymieszać. Sól i pieprz nie będą potrzebne - wątróbka jest już słona, a pomidory ostre :)
Na rozgrzanej patelni usmażyć małe bliny, takie na jeden kęs. Układać je na płaskich półmiskach, albo tacach, na każdy położyć kilka cieniutkich krążków cebuli i trochę "kawioru". Ozdobić pietruszką i gotowe :) Smacznego!

Blog
Przy Dużym Stole
Przepis
Żytnie bliny z pseudo kawiorem
Zadanie
Finger food – karnawałowe przekąski po polsku
Ranking przepisu
miejsce: 18
punkty publiczności: 3