Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Pomidory faszerowane owocami morza

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Farsz do pomidorow
    • mieszanka owocow morza ( krewetki,mule, osmiorniczki,kalmary) 750 g
    • natka pietruszki peczek
    • zabek czosnku 1
    • papryczka chili 1
    • oliwa z oliwek 15 g
    • maslo czosnkowe Lurpak 20 g
    • mysztarda dijon 1 lyzeczka
    • jogurt naturalny 200 ml
    • sok z cytryny 1 cytryna
    • carry szczypta
    • pieprz i sol do smaku
  • Salatka
    • duze pomidory 2
    • salata 1/2 glowki

Jak przygotować

 

Pomidory umyć i odciąć ich górna cześć, którą pozostawiamy do dekoracji. Z pomidorów wydrążyć miąższ, i zachować go do dalszej części.

Na patelni rozpuścić oliwę z oliwek i masło czosnkowe. Wycisnąć ząbek czosnku i wrzucić papryczkę chili. Chwile podsmażyć. Następnie dodać wszystkie owoce morza, sok z cytryny, natkę pietruszki. Przykryć patelnie przykrywka i dusić aż wszystko będzie miękkie ok 10 minut. Następnie odcedzić owoce morza a sos nadal gotować, aż jego objętość zmaleje o połowę. 

W miseczce wymieszać jogurt z musztarda i szczyptą curry. Patelnie odstawić z ognia i do sosu dodać przygotowany jogurt i miąższ z pomidorów . Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać ugotowane wcześniej owoce morza. 

Na talerz ułożyć pokrojone liście sałaty, na liściach umieścić pomidory i wypełnić je owocami morza, sosem i przykryć górną częścią pomidorów.

Podawać z pieczyw

2012 18 75

Głosuj na przepis i blog

Pomyslowe pieczenie

Blog
Pomyslowe pieczenie

2012 54

Przepis

Pomidory faszerowane owocami morza

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 18
punkty publiczności: 13

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Maślany pstrąg w boczku ...

info 2012 19 11
Blog: ugotowana
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Ryby i owoce morza