Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Racuchy z żółtym serem i bekonem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • ciasto
    • woda 250 ml
    • sól 1 łyżeczka
    • cukier szczypta
    • mąka pszenna 200 g
    • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    • jajka 4 sztuki
    • chudy wędzony boczek 200 g
    • twardy ser żółty (gouda) 200 g
    • olej do smażenia 500 ml

Jak przygotować

Masło zagotować z 1/4 litra wody, łyżeczką soli i szczyptą cukru. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać nie zdejmując z ognia, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów rondla.

Do ostudzonego ciasta wlewać stopniowo rozkłócone jajka i mieszać aż jajka dokładnie połączą się z ciastem (ja najpierw użyłam miksera, a potem wyrobiłam ciasto ręcznie).

Boczek i ser pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać dokładnie łyżką.

Olej mocno rozgrzać w głębokim garnku. Z ciasta za pomocą dwóch łyżek formować owalne racuchy (najpierw trzeba zanurzyć łyżki w gorącym oleju, wtedy ciasto nie będzie się do nich przyklejało) i kłaść je kolejno w rozgrzanym tłuszczu. Racuchy smażyć porcjami z obu stron na złoty kolor. Usmażone odkładać na papier do osączenia z tłuszczu.

 

Najlepiej podawać je kiedy są jeszcze ciepłe, ale już nie gorące z lampką wina lub z piwem.

2011 8 41

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Przy kuchennym stole

2011 38

Przepis

Racuchy z żółtym serem i bekonem

Zadanie

Finger food – karnawałowe przekąski po polsku

Ranking przepisu

miejsce: 8
punkty publiczności: 43

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ptysie z serem i pieczar...

info 2011 9 34
Blog: Kuchnia Szczęścia
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski