Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Ptysie z serem i pieczarkowym musem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • ciasto
    • mleko 125 ml
    • woda 125 ml
    • masło, pokrojone 100 g
    • sól 1/2 łyżki
    • cukier puder 1 łyżka
    • mąka 150 g
    • jaja 4 szt.
    • żółtko z mlekiem 1
    • ser ementaler/cheddar 120 g
    • pieprz kajeński/ostra papryka szczypta
    • gałka muszkatołowa szczypta
  • farsz
    • masło 60 g
    • pieczarki, dobrno posiekane 500 g
    • szalotki, drobno posiekane 40 g
    • tymianek 1 łyżka
    • śmietana kremówka 300 ml
    • natka pietruszki 2 łyżki
    • koperek 2 łyżki
    • sól i pieprz szczypta

Jak przygotować

Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Blachy do pieczenia wyłożyć pergaminem. Wymieszać w rondlu mleko, wodę, masło, sól i cukier, podgrzewać na wolnym ogniu. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z kuchenki. Wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie. Umieścić rondel na średnim ogniu i podgrzewać, stale mieszając ok. 2 minut, aby osuszyć ciasto. Przenieść je do miski. Wbijać po jednym jajka, energicznie ubijając drewnianą łyżką (użyłam miksera). Gdy składniki się połączą, ciasto powinno być gęste, gładkie i błyszczące.
Do ciepłego ciasta dodać 90 g sera, pieprz kajeński/paprykę ostrą i gałkę muszkatołową, wymieszać. Umieścić ciasto w woreczku z centymetrowym otworem i wycisnąć na blasze niewielkie kopczyki (należy zachować ok. 4-5-centymetrowe odstępy). Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i zrobić grzbietem widelca niewielki znak na wierzchu każdego z nich. Posypać pozostałym serem. Piec 20 minut na termoobiegu (oddzielnie każdą blachę), aż ptysie będą suche i chrupkie na zewnątrz, ale jeszcze miękkie w środku (muszą się wyraźnie zarumienić). Przenieść na kratkę do wystygnięcia.

 

Przygotowanie farszu: Rozpuścić masło na patelni, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cały płyn wyparuje. Dodać szalotki i trzymać na ogniu jeszcze 2 minuty (trzymałam nieco dłużej), a następnie dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Posypać pietruszką i koperkiem, doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Potem mocno zmiksować z niewielkim dodatkiem śmietany, aby nadać konsystencję musu.
Czubkiem noża wyciąć ostrożnie niewielki otwór w dnie każdego ptysia (w przypadku, gdy mamy w rękawie specjalną końcówkę do nadziewania nie jest to konieczne). Ciepłą masę pieczarkową umieścić w woreczku z centymetrowym otworem i wcisnąć do wnętrza ciasteczek. Podawać od razu.

2011 9 34

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Kuchnia Szczęścia

2011 23

Przepis

Ptysie z serem i pieczarkowym musem

Zadanie

Finger food – karnawałowe przekąski po polsku

Ranking przepisu

miejsce: 9
punkty publiczności: 37

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

imprezowe jajka

info 2011 10 29
Blog: przy kubku kawy
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Jajka i sery