Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Łosoś pieczony na soli z pastą z bobu podany na talarkach z pieczonego buraka

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Pasta z bobu
    • świeży bób 500g
    • cukier brązowy 1,5 łyżeczki
    • 2 łyżki roztopionego masła czosnkowego Lurpak zka
    • szalotka 2szt
    • starty ser pecorino duża garść
    • czosnek 2 ząbki
    • sól ziołowa szczypta
    • świeżo mielony pieprz szczypta
    • sól 1 łyżec
    • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Pieczone talarki z buraka
    • średnie buraki 2
    • oliwa z oliwek 3 łyżki
    • brązowy cukier 1/2 łyżeczki
    • sól 1/2 łyżeczki
    • czosnek 2 ząbki
  • Łosoś pieczony na soli
    • filet z łososia 500g
    • oliwa z oliwek 1/4 szklanki
    • czosnek 3 ząbki
    • masło czosnkowe Lurpak 1 łyżeczka
    • sok z cytryny 1/2szt
    • świeży lub suszony tymianek szczypta
    • świeżo mielony pieprz szczypta
    • sól do pieczenia ok 1 szklanka

Jak przygotować

Łosoś pieczony na soli to kwintesencja smaku i zdrowia:) Zero tłuszczu podczas pieczenia, a ryba mimo to, bardzo soczysta. Wszystko za sprawą soli, która zatrzymuje łososiowe 'soki'.

Do tego przepyszna pasta z bobu, którą podkręciłam cebulką, czosnkiem i serem pecorino-pychotka!

Dodatkowo, żeby było jeszcze bardziej zdrowo i kolorowo, łososia podałam na pieczonych talarkach z buraka, które zamarynowałam oliwą, czosnkiem i odrobiną cukru.

Przygotowanie:
Łosoś i buraki:
Przygotuj marynatę: do dużej miski wlej ok 1/4 szklanki oliwy z oliwek, wciśnij 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny, i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Filet z łososia umyj i osusz, a następnie włóż do marynaty (skórą do góry) na ok 30-45min.

Buraki/a umyj i porządnie wyczyść szczoteczką bądź obierz ze skórki i pokrój w talarki. W małej miseczce wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodaj 1/2 łyżeczki brązowego cukru i 1/2 łyżeczki soli i wciśnij 1-2 ząbki czosnku i odstaw na 5min aż składniki się przegryzą. Ułóż buraczane talarki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj przygotowaną glazurą i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* na ok 25min.

Naczynie żaroodporne wysyp na dnie ok 1cm warstwą soli, a następnie wyłóż na nią łososia skórą do dołu. Natrzyj go dodatkowo 1 startym ząbkiem czosnku, posyp tymiankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Po ok 5 min pieczenia buraków wstaw do piekarnika łososia i zapiekaj razem jeszcze przez ok 15-20min.

Na talerzu ułóż talarki buraków. Upieczonego łososia oddziel ostrożnie łopatką od skóry i ułóż na burakach (skóra przyklei się do soli i powinno pójść łatwo). Podawaj na ciepło z łyżeczką masła czosnkowego, cytryną i pastą z bobu, której przepis znajdziesz tutaj.

Pasta z bobu:
Świeży bób przepłucz w durszlaku, a następnie wstaw do osolonej i posłodzonej wody i gotuj na dużym ogniu przez około 15min. Ugotowany bób odcedź, obierz i zmiksuj z oliwą i masłem w blenderze bądź rozgnieć widelcem. Szalotkę poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj razem z rozgniecionym bobem, serem pecorino, cukrem, solą i pieprzem.

Smacznego:)!

2012 12 163

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Kuchenne Fantazje

2012 5

Przepis

Łosoś pieczony na soli z pastą z bobu podany na talarkach z pieczonego buraka

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 12
punkty publiczności: 43

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

małże na maśle w sosie p...

info 2012 13 138
Blog: slodkieslone
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Ryby i owoce morza