Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Krewetki z mleczkiem kokosowym i papryczką chilli

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Składniki
    • ryż 1 opakowanie
    • duże krewetki 1 opakowanie
    • ząbkli czosnku 3 szt.
    • woda 1,5 szkl.
    • mleczko kokosowe 50 ml
    • papryczka chilli 1 szt.
    • sok z limonki 1 szt.
    • masło solone Lurpak do smażenia
    • Sól oraz pieprz do smaku
    • Sól 1 łyżeczka
    • natka pietruszki 2 łyżki

Jak przygotować

  1. Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  2. Przygotowujemy marynatę. W blenderze miksujemy czosnek, wodę oraz  0,5 łyżeczki soli. Miksujemy przez około 5 sekund, tak aby czosnek nie był do końca roztarty. Przygotowaną marynatą zalewamy rozmrożone i obrane krewetki, pozostawiamy na około 10 minut.
  3. Odcedzamy wodę z krewetek, dodajemy sok z limonki, papryczkę chilli pokrojoną w cieniutkie słupki oraz 0,5 łyżeczki soli.
  4. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła solonego wrzucamy krewetki i smażymy, aż będą lekko zarumienione. Dodajemy łyżkę posztkowanej natki pietruszki. Wlewamy 50 ml. mleczka kokosowego i smażymy przez około 1 minutę (na barzo małym ogniu).
  5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ciepłym ryżem.

Smacznego!!

2012 15 99

Głosuj na przepis i blog

Delimamma

Blog
Delimamma

2012 8

Przepis

Krewetki z mleczkiem kokosowym i papryczką chilli

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 15
punkty publiczności: 26

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

przegrzebki na egzotyczn...

info 2012 16 42
Blog: kulinarna mekka
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ryby i owoce morza