Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - przegrzebki na egzotycznej salacie z pomaranczowym vinaigrette

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Ryby i owoce morza

Przepis na blogu autora

Składniki

  • skladniki podstawowe
    • muszle św. jakuba (przegrzebki)* 8
    • cykoria 1
    • rukola ok. 20 g
    • grubo posiekane i zarumione orzechy wloski 2-3 lyzki
    • dojrzale mango 1
    • filety z pomaranczy 8
  • dressing (sos vinaigrette)
    • swiezo wycisniety sok z pomaranczy 3 lyzki
    • bialy ocet balsamiczny 1 lyzeczka
    • miód plynny 1 lyzeczka
    • dobra oliwka 2 lyzki
    • MALA czerwona chili**, drobno posiekana 1
    • mango pokrojone w kosteczke 1 lyzka
    • maly pomidor (bez pestek i skóry, pokrojony w kostke) 1
    • listki bazylii, pokrojone w drobne paseczki 3
    • sól (najlepiej morska) i swiezo zmielony czarny pieprz do smaku
  • do smazenia
    • oliwa 2 lyzki
    • maslo Lurpak, czosnkowe 2 lyzki

Jak przygotować

*jezeli nie macie dostepu do swiezych muszli, mozecie uzyc mrozonych. najlepiej rozmrażać je powoli w lodówce, a jeśli się spieszycie, w zimnej (!!) wodzie.

**kto lubi bardziej pikantnie, zostawia pestki i równiez drobniutko je sieka. wszyscy inni pestki wyrzucaja :-)). jezeli nie znajdziecie malutkiej chili, wezcie po prostu maly kawalek wiekszej.

 

aby przygotowac sos vinaigrette nalezy sok, ocet, miód, oliwke, sól i pieprz wymieszac trzepaczka. dodac chili, pomidory, mango i bazylie, ostroznie wymieszac z sosem.

cykorie umyc, obciac głąb i oddzielic liscie. z polowy pomaranczy wyciac ok. 6 filetów*. mango obrac ze skóry i ostrym nozem odciac miąższ wzdluz pestki. pokroic w podluzne plastry.  

*obciac gruba skóre tak, zeby równiez byla obcieta wewnetrzna biala skórka i ostrym nozem powycinac czastki pomaranczy pomiedzy skórkami)

muszle wysuszyc kuchennym papierowym recznikiem i posolic. na patelni rozgrzac oliwke i na mocnym ogniu je z dwóch stron podsmazyc. dodac maslo,  krótko jeszcze zarumienic*.

liscie cykorii, plastry mango, rukole i filety z pomaranczy ulozyc na dwóch talerzach i polac sosem vinaigrette, równo dzielac pomidory i mango. dodac przysmazone muszle i posypac orzechami wloskimi.

*problem polega na tym, by muszle nie smazyly sie za dlugo (nie beda wtedy delikatne i soczyste, zrobia sie łukowate), ale byly dobrze przyrumienione. musicie jednak uwazac, by ich nie spalic. to w sumie zadna wielka sztuka, wymaga jednak troche wprawy. maslo dodajemy na  koncu, zeby sie nie spalilo, a dodalo tylko lekko czosnkowego smaku i pomoglo pieknie przyrumienic muszle.

rozkoszujcie sie ta elegancka salata  z kieliszkiem dobrego, chlodnego, bialego wina!

 

zycze smacznego!

2012 16 42

Głosuj na przepis i blog

kulinarna mekka

Blog
kulinarna mekka

2012 43

Przepis

przegrzebki na egzotycznej salacie z pomaranczowym vinaigrette

Zadanie

Świeże ryby i owoce morza

Ranking przepisu

miejsce: 16
punkty publiczności: 1
punkty jury: 20

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ryba z kokosem i kolendrą

info 2012 17 83
Blog: A menu please
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Ryby i owoce morza