Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Bukiet z jajek

O przepisie

Czas wykonania: 15 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Bukiet z jajek
    • jajka 6 sztuk
    • majonez 1,5 łyżki
    • musztarda 1 łyżeczka
    • ostra papryka w proszku 1/2 łyżeczki
    • sól 1 szczypta
    • pieprz 1 szczypta
    • czerwona papryka do ozdoby
    • zielona pietruszka do ozdoby
    • szynka do ozdoby

Jak przygotować

Jajka ugotować na twardo w wodzie z łyżeczką soli (aby łatwiej się obierały) i łyżeczką octu (aby nie wypłynęło białko w razie ew. uszkodzenia skorupki).

Następnie ostudzić, obrać ze skorupek i przekroić w pół. Wydrylować żółtka i dokładnie utrzeć je z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Powstałym farszem wyłożyć jajka i oprószyć ostrą papryką.

Wypełnione połówki jajek ułożyć obok siebie na talerzyku, udekorować trójkącikami wyciętymi z czerwonej papryki oraz gałązkami zielonej pietruszki.

Całość udekorować kokardą wykonaną z szynki i małej wykałaczki.

Sugestie: Bukiet można dodatkowo ozdobić łodyżkami szczypiorku.

Smacznego!:)

 

2011 7 44

Głosuj na przepis i blog

ilonkowo

Blog
ilonkowo

2011 31

Przepis

Bukiet z jajek

Zadanie

Finger food – karnawałowe przekąski po polsku

Ranking przepisu

miejsce: 7
punkty publiczności: 50

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Racuchy z żółtym serem i...

info 2011 8 41
Blog: Przy kuchennym stole
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Przekąski