Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - imprezowe jajka

O przepisie

Czas wykonania: 15 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • imprezowe jajka
    • jaka ugotowane na twardo - 3 sztuki,
    • ziemniaki ugotowane - 1/3 szklanki,
    • masło - 1 łyżeczka,
    • mleko lub śmietana - 1 łyżeczka,
    • sól - szczypta
    • pieprz - szczypta
    • papryka - szczypta
    • musztarda - 1/3 łyżeczki,
    • majonez - 1/3 łyżeczki,

Jak przygotować

Jajka gotujemy na twardo, zalewamy od razu zimną wodą, żeby lepiej odchodziła skorupka. Zostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu dodajemy do jeszcze gorących łyżeczkę masła, mleko i rozgniatamy na puree. Zostawiamy do ostygnięcia.

Ostudzone jajka obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka. W misce mieszamy ziemniaki, musztardę, majonez, jedno rozdrobnione żółtko. Do smaku dodajemy soli i pieprzu. Jeśli chcemy zyskać ładny żółty kolor możemy dodać barwnika spożywczego. Ja nie dodawałam. Nadzienie wkładamy do szprycy i uzupełniamy dziurkę po żółtkach. Posypujemy papryką. Do podania należy przechowywać w lodówce.

2011 10 29

Głosuj na przepis i blog

przy kubku kawy

Blog
przy kubku kawy

2011 44

Przepis

imprezowe jajka

Zadanie

Finger food – karnawałowe przekąski po polsku

Ranking przepisu

miejsce: 10
punkty publiczności: 31

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Sushi naleśnikowe tricolor

info 2011 11 23
Blog: Paleta Smaku
Trudność:
Czas wykonania: 120min
Kategoria: Przekąski