Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - pikantne bułeczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i parmezanem

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • ciasto
    • ciasto francuskie 1 rolka, ok. 275 g
  • nadzienie
    • szynka parmeńska, plastry ok. 100 g
    • ser parmezan, świeżo utarty ok. 100 g
    • masło LURPAK. lekko solone, bardzo miękkie 70 g
    • mała swieża papryczka chili 1
    • swieżo zmielony pieprz do smaku
    • ziarenka sezamu i ewentualnie czarnuszki do posypania

Jak przygotować

piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem. żaroodporną foremkę lekko wysmarować miękkim masłem. resztę masła rozpuscić w rondelku.

ciasto rozłozyć na stolnicy i lekko wypedzlowac stopionym masłem. na cieście rozlożyć równomiernie plastry szynki parmeńskiej (lub innej ulubionej, jeżeli nie macie akurat parmeńskiej pod ręka) i posypać swieżo startym parmezanem. doprawić płatkami tymianku oderwanymi z gałazek, posiekaną papryczką chili (kto lubi bardziej ostro, może również posiekać pestki. w innym przypadku pestki przed posiekaniem usunąć) i swieżo zmielonym pieprzem. ewentualnie delikatnie posolić, nie zapominajac przy tym, iż zarówno masło, szynka jak i ser są już słone (jeżeli bedziecie serwowali je do piwa, możecie spokojnie solic!) :D

ciasto zrolować i pokroic w plastry o grubości ok. 2-3 cm, a następnie włożyć je do przygotowanej wczesniej foremki.

posmarowac lekko resztą roztopionego masła (w trakcie pieczenia ślimaczki ślicznie sie dzięki temu zarumienią), posypać lekko parmezanem, sezamem i – jezeli macie – czarnuszką.

piec ok. 30 minut (to zalezy naturalnie od mocy waszego piekarnika), bułeczki mają mieć piękny złoto-bursztynowy kolor. najlepiej smakują od razu po wyjęciu z pieca, wyjadane prosto z foremki!

życze smacznego!

2012 17 75

Głosuj na przepis i blog

kulinarna mekka

Blog
kulinarna mekka

2012 43

Przepis

pikantne bułeczki z ciasta francuskiego z szynką parmeńską i parmezanem

Zadanie

Słone przekąski dla kibiców

Ranking przepisu

miejsce: 17
punkty publiczności: 17

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Prawdziwie męski chleb ...

info 2012 18 64
Blog: Anyzkowo
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Przekąski