Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - przepiórcze jajeczka w koszulkach na smazonym chlebie tostowym z pasta pomidorowa

O przepisie

Czas wykonania: 30 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • jajka w koszulkach
    • przepiórcze jajka 12
    • wrzaca woda w garnku 1,5 litra
    • bialy ocet winny 3 lyzki
    • sól 3 lyzki
    • zimna woda z kostkami lodu w miseczce 1 litr
  • pomidorowa pasta
    • suszone pomidory w oleju 200 g
    • szczypiorek, posiekany 2 lyzki
    • bazylia, posiekana 2 lyzki
    • maly zabek czosnku 1
    • sól i pieprz do smaku
  • kanapki
    • przepiórcze jajka w koszulkach 12
    • chleb tostowy 3 kromki
    • maslo Lurpak Klasyczne 4 lyzki
    • cieniutkie plastry wedzonej szynki albo poledwicy 12

Jak przygotować

najpierw robimy paste pomidorowa:

pomidory wyjac z oleju i zmiksowac blenderem. dodac ziola, czosnek, przyprawy (uwazajcie prosze z sola, pomidory w oleju sa przewaznie juz doprawione) i dobrze wymieszac. gotowe! proste, ale smakuje pycha….

 

nastepnie gotujemy jajka bez skorupki tzw. "w koszulkach":


do ugotowanej wody dodac sól i ocet, lekko zmiejszyc temperature (woda powinna delikatnie bulgotac w garnku). jajko wbic do malutkiej filizanki (espresso) albo kieliszka (do przepiórczych jajeczek uzywalam kieliszka do wódki). trzepaczka zamieszac wode, aby utworzyl sie wir. jajko bardzo szybko, stanowczo, acz delikatnie „wrzucic“ do wodnego wiru i gotowac przez jedna minute. jajko wyciagnac lyzka z garnka i wrzucic do lodowatej wody, aby je odstraszyc. to bardzo wazne, poniewaz przerywa proces gotowania i twardnienia zóltka. po odstraszeniu mozna poobcinac od jajeczka „fredzelki“, które utworza sie wam na 100% w trakcie gotowania. nie jest to oczywiscie konieczne, ale duzo ladniej wyglada! :D

 

a teraz zabieramy sie do przygotowania 12 kanapeczek!

 

plastry szynki ulozyc na blaszce, na pergaminie do pieczenia. grilowac w piekarniku rozgrzanym do 180°C (z termoobiegiem), ok. 10 minut.

obciac skórke z tostów. maslo rozgrzac na patelni i zarumienic w nim tosty (naturalnie z obu stron). kromki usmazonych tostów posmarowac pasta pomidorowa, a nastepnie wykroic po cztery talarki z kazdej kromki (mozecie równiez przekroic kazda kromke po prostu na cztery czesci).
 

na przygotowanych w ten sposób kanapeczkach polozyc plaster szynki, ugotowane jajeczko, troche rzerzuchy, ugryzc albo wlozyc do buzi calosc i… rozkoszowac sie!! :-)))

zycze smacznego!

2012 40 37

Głosuj na przepis i blog

kulinarna mekka

Blog
kulinarna mekka

2012 43

Przepis

przepiórcze jajeczka w koszulkach na smazonym chlebie tostowym z pasta pomidorowa

Zadanie

Jajko na dzień dobry

Ranking przepisu

miejsce: 40
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

frittata z brokułami i ...

info 2012 41 36
Blog: przyprawmnie
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Jajka i sery