Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - przepiórcze jajka zapiekane z masłem w sercach karczochów

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Jajka i sery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • śniadanie dla 2 osób
    • karczochy 4
    • jajka przepiórcze 4
    • masło Lurpak Klasyczne (łyżeczki) 4
    • cytryna 1
    • łyżeczka soli 1

Jak przygotować

 Nie oszukujmy się, nie jest to codzienne śniadanie. Przygotowanie zajmuje około godziny, więc zarezerwujcie je na specjalne okazje. Jednak smak delikatnych serc karczochów, zapiekanych z masłem i przepiórczymi jajkami wynagrodzi z nawiązką cierpliwość i pracochłonność. Jestem pewna, że po takim królewskim śniadaniu rozpoczniecie dzień w szampańskim humorze.

 

Wykonanie:

Przycinamy karczochy w 1/3 wysokości.

Nożyczkami odcinamy zdrewniałe końcówki liści, odcinamy łodygę.

Skrapiamy sokiem z cytryny, bo inaczej karczochy szybko ściemnieją.

Wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy około 20 minut.

Następnie odcedzamy karczochy i studzimy.

Odrywamy liście, żeby dostać się do serca (najmiększej i najdelikatniejszej części), usuwamy włosy. 

Układamy serca karczochów w naczyniu do zapiekania. Do każdego karczocha wbijamy po przepiórczym jajku i układamy łyżeczkę masła. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200’C na 3-4 minuty i ‘voila’! Gotowe J

Podajemy z łobuzerskim uśmiechem i posmarowanymi masłem kromkami bagietki.

 

2012 45 28

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
podróże w konfiturze

2012 112

Przepis

przepiórcze jajka zapiekane z masłem w sercach karczochów

Zadanie

Jajko na dzień dobry

Ranking przepisu

miejsce: 45
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Omlet na słodko

info 2012 46 24
Blog: Do garów marsz
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Jajka i sery