Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wojciechowa Słodycz

O przepisie

Czas wykonania: 120 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Maślany spód
    • Masło Lurpak Klasyczne 100g
    • Mąka pszenna 180g
    • Cukier 70g
    • Likier pomarańczowy Cointreau 100ml
  • Dżem pomarańczowy
    • Pomarańcze 2szt
    • Cukier 160g
    • Woda 70ml
    • Czekolada gorzka 1 kostka
  • Beza
    • Białko 3szt
    • Cukier 180g
    • Mąka pszenna 50g

Jak przygotować

Masło Lurpak utrzeć z cukrem, nastepnie dodać mąkę, na koniec likier. Wyrobione ciasto schować do lodówki na godzinę aby odpoczeło.
Papierowe formy od muffinek natrzeć lekko olejem i wyłożyć ciastem dno (grubość jak standardowe ciasteczka).
Podpiec ok 15 min w temp 180st (do lekkiego zbrązowienia).

Pomarańcze starannie obrać i posiekać. Wode z cukrem zagotować, mieszać aż rozpuści się cukier, dodać pokrojone cząstki pomarańczy.
Gotować ok. godziny, pod koniec mieszać aby nie przypalić, gdy będzie gęste odstawić z ognia, zmiksować blenderem.
Zetrzeć na tarce czekoladę i wymieszać.

Ubić białka, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Na koniec dodać mąkę. Odstawić na godzinę.

Na podpieczone ciasteczka wyłożyć dżem pomarańczowy a następnie przykryć starannie bezą. Ozdobić płatkami migdałowymi. Piec ok 10min w temp 170st.

2012 5 72

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Gotuj z Wojciechem

2012 27

Przepis

Wojciechowa Słodycz

Zadanie

Słodkie maślane wypieki

Ranking przepisu

miejsce: 5
punkty publiczności: 3
punkty jury: 90

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Maślane ciasteczka z soi...

info 2012 6 23
Blog: Fun and Taste
Trudność:
Czas wykonania: 30min
Kategoria: Ciasta i desery