Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i piankami marshmallows

O przepisie

Czas wykonania: 90 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • dodatkowo
    • dżem 1/2 słoiczka
    • pianki marshmaloows 18szt
    • kokosowe wiórki 4 łyżki
  • ciasto
    • Masło Lurpak Klasyczne 250g
    • jajko 1szt
    • mąka 300g
    • cukier puder 140g
    • ekstrakt waniliowy 1 łyżeczkazka
    • sól szczypta
    • wiórki kokosowe 100g

Jak przygotować

 

Rozgrzać piekarnik do 190C. W mikserze ubić miękkie masło Lurpak Klasyczne z cukrem pudrem, następnie dodać jajko, wanilię,  szczyptę soli i ubijać dalej aż ciasto będzie jednolite. Zmniejszyć obroty dosypać kokos, na koniec mąkę, miksować aż się wszytko połączy. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, wyrobić, ukształtować długi wałek o średnicy naszej 5 złotówki (ja zrobiłam grubszy i to był błąd, bo ciasto się w piekarniku nie rozpływa). Następnie ostrym nożem pokroić na plastry na 4mm (można przed krojeniem zawinąć wałek ciasta w folię i schłodzić w lodówce przez 20 minut, będzie się wtedy łatwiej kroić i będą wszystkie jednakowych kształtów). Ilość ciastek musi być parzysta. 

 

Ciastka partiami ułożyć na papierze do pieczenia i piec przez 14 minut na złoty kolor. Wyszło  mi 26 szt połówek. Odstawić do wystudzenia.

Pianki poprzecinać na pół. Połowę ciastek czyli 18 sztuk posmarować dżemem, a na drugiej połowie ciastek ułożyć po kawałku pianki. Blachę z ciastkami z piankami wstawić do piekarnika na 2 minuty lub do chwili aż pianki się stopią. Wyjąć z piekarnika i złożyć ciastka jak kanapki, czyli górę z pianką docisnąć do ciastka z dżemem. Wstawić na 10 minut do lodówki.

Wiórki kokosowe i trochę dżemu włożyć do osobnych miseczek. Każde ciastko zanurzyć brzegiem w dżemie, a następnie obtoczyć w kokosie. Gotowe. 

 
2012 62 12

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Bernika mój kulinarny pamiętnik

2012 73

Przepis

Kokosowe maślane ciasteczka przekładane dżemem i piankami marshmallows

Zadanie

Słodkie maślane wypieki

Ranking przepisu

miejsce: 62
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Ciasteczka owsiane

info 2012 63 9
Blog: Mops w kuchni
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery