Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Bigos

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Mięso

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Bigos
    • kiszona kapusta 1,5 kg
    • słodka kapusta 1 kg
    • różne mięsa (wieprzowina, wołowina, drób) 1kg-1,5 kg
    • wędzony boczek 30 dag
    • kiełbasa 20 dag
    • bulion lub woda 1 litr
    • suszone śliwki 10 szt
    • suszone grzyby kilka
    • cebula 4 szt.
    • czerwone wino 3/4 szklanki
    • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
    • liście laurowe 4 szt
    • ziarna jałowca 6-8 szt

Jak przygotować

Powiedzmy sobie od razu: zdecydowanie wolę zapach pierników niż bigosu. Natomiast jeśli chodzi o jedzenie, to przewaga jest po stronie bigosu. I to bez żadnych wątpliwości.
 

Przygotowywanie bigosu zaczynam wieczorem dnia poprzedniego od namoczenia grzybów w niewielkiej ilości wody. Potem tylko lekko je obgotuję i dodam do garnka razem z wodą, w której się gotowały.

Teraz kapusta. Pewnie, że najlepiej, jeśli ta kiszona nie jest zbyt kwaśna, ale nie zawsze można spróbować przed zakupem. Dlatego w skrajnych przypadkach płucze się ją wodą. Tym razem jednak jest idealna, ani zbyt kwaśna, ani zbyt słona. Kroję ją na mniejsze kawałki, zalewam bulionem lub wodą (w moim przypadku prawie zawsze wodą), dodaję liście laurowe i jałowiec, przykrywam i gotuję na małym ogniu. Biorę do tego największy gar jaki mam w domu, a i tak zazwyczaj okazuje się, że ledwie daję radę w nim mieszać.

W drugim garnku (rozsądniejszych rozmiarów) zalewam wodą poszatkowaną słodką kapustę i również gotuję.
Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło.

Gdy kapusta się gotuje przesmażam partiami na dużym ogniu pokrojone na małe kawałki mięsa, boczek i kiełbasę, a następnie kroję cebulę w półplasterki i rumienię na patelni.
Pewnie spora część z Was wzdraga się ze wstrętem na widok samego słowa „smalec” podanego w przepisie. Niesłusznie! Prawdziwy bigos to nie delikatne polędwiczki smażone na maśle, ani też warzywa podsmażane na oliwie. Prawdziwy bigos wymaga odpowiedniego tłuszczu i jest to właśnie smalec i basta!

Niektórzy twierdzą też, że boczek i kiełbasę należy dodać zdecydowanie później niż surowe mięsa, ale nie zawracam sobie tym głowy.

Wreszcie przechodzę do meritum. Przekładam wszystko do tego największego gara jaki mam w domu, dodaję śliwki, koncentrat, grzyby wraz z wodą, w której się gotowały (można je pokroić w paseczki, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby), wlewam wino oraz wsypuję bardzo oszczędnie sól, za to bardzo hojnie pieprz.

Przykrywam i wszystko gotuję na małym ogniu kilka godzin, pamiętam wszakże o regularnym mieszaniu, bo przypalona kapusta smakuje naprawdę okropnie. Gdyby bigos w którymkolwiek momencie wykazywał inklinacje do przywierania, dolewam trochę wody lub bulionu.

Wreszcie zestawiam gar z kuchenki i próbuję. Jest bardzo dobrze, ale jeszcze nie idealnie. Schładzam lub nawet przemrażam bigos (jeśli mam taką możliwość, bo na balkonie akurat jest mróz) i gotuję jakąś godzinę następnego dnia.

Jest prawie idealnie.

Stan idealny bowiem bigos osiągnie po kilku seansach chłodzenia i podgrzewania, ale rzadko kiedy udaje mu się tak długo wytrwać, bo u mnie w domu też „jak kamfora ginie”, jak pisał wieszcz.

2011 6 293

Głosuj na przepis i blog

Dwie Chochelki

Blog
Dwie Chochelki

2011 15

Przepis

Bigos

Zadanie

Świąteczne specjały

Ranking przepisu

miejsce: 6
punkty publiczności: 15

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Pozostałe przepisy z finałowego zestawu bloggera

Ciasteczka korzenne

info 2011 6 293
Blog: Dwie Chochelki
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Ciasta i desery

Muffiny piernikowe

info 2011 6 293
Blog: Dwie Chochelki
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Ciasta i desery