Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Calzone

O przepisie

Czas wykonania: pow. 2 godz.
Kategoria: Zapiekanki i pizze

Przepis na blogu autora

Składniki

  • nadzienie
    • pomidorki koktajlowe 250 g
    • czarne oliwki 2 duże garści
    • świeże liście bazylii, posiekane 2-3 łyżki
    • mozzarella 100 g
    • parmezan 50 g
  • ciasto
    • mąka 300 g
    • sól 1/2 łyżeczki
    • świeże drożdże 15 g
    • cukier 1/2 łyżeczki
    • woda (lub woda z mlekiem) 2/3 szklanki
    • oliwa 2 łyżki
    • jajko do posmarowania 1

Jak przygotować

Dwie Chochelki z przyjemnością polecają pyszny, włoski pieróg. Smacznego!

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dolać 1-2 łyżki ciepłej wody i wsypać łyżkę mąki (mieszanina ma mieć konsystencję gęstej śmietany), wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans aż drożdże zaczną pracować i rozczyn „ruszy”.

Przesianą mąkę wymieszać z solą, zrobić w środku wgłębienie. Wlać rozczyn, oliwę i wodę z mlekiem (może być sama woda). Wyrobić gładkie ciasto, włożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (aż podwoi objętość).

W tym czasie przygotować składniki nadzienia. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, zetrzeć na grubej tarce mozzarellę (lub porozrywać palcami na małe kawałki) i na drobniejszej parmezan, posiekać dość grubo bazylię i pokroić oliwki na plasterki.

Wyrośnięte ciasto przebić pięścią, chwilkę zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na płaskie okrągłe placki. Na połowie każdego placka rozłożyć pomidorki, oliwki, posypać solą, pieprzem i bazylią, a potem mozzarellą i parmezanem (ilość sera jest podana bardzo orientacyjnie). Złożyć na pół formując duże pierogi dokładnie zlepić brzegi.

Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem (lub samym żółtkiem lub żółtkiem z dodatkiem mleka) – zabieg niezbędny tylko dla otrzymania ładnego koloru.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na 12-15 minut.

2011 3 243

Głosuj na przepis i blog

Dwie Chochelki

Blog
Dwie Chochelki

2011 15

Przepis

Calzone

Zadanie

Kulinarna podróż nad Morze Śródziemne

Ranking przepisu

miejsce: 3
punkty publiczności: 81

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Pizza z jabłkami i gruszkami

info 2011 4 203
Blog: Vege Kika
Trudność:
Czas wykonania: 90min
Kategoria: Zapiekanki i pizze