Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

O przepisie

Czas wykonania: 45 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Skład
    • mięso mielone z szynki lub inne chude mięso 0.5 kg
    • Filety z pangi lub innej ryby 0koło 600g
    • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    • szczypiorek 1/2 pęczka
    • natka pietruszki 1/2 pęczka
    • żelatyna 6 płaskich łyżeczek
    • camembert lub surimi 1 opakowanie
    • sałata lodowa, masłowa , lub nori 6-8 liści

Jak przygotować

0.5 kg mięsa mielonego z szynki lub innego chudego mięsa
ok. 600 g filetów z pangi lub innej ryby
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
szczypiorek
natka pietruszki
1 świeża czerwona papryka
6 płaskich łyżeczek żelatyny
camembert lub surimi
6-8 liści sałaty masłowej lub lodowej lub nori

 

 


Z liści sałaty oderwać twarde białe części. Rozłożyć na talerzu i wstawić na 1-2 minuty do mikrofali, aby sparzyć. Mięso mielone wraz z koncentratem i odrobiną soli podsmażyć na teflonie. Ściągnąć z gazu dodać 3 płaskie łyżeczki żelatyny i jedną czubatą łyżkę majonezu i wymieszać. Filety z ryby wrzucić na osolony wrzątek i na małym ogniu gotować ok. 5 minut. Ryby odcedzić, dodać 3 płaskie łyżeczki żelatyny i jedną łyżkę majonezu i rozgnieść widelcem.
 
 
(Patrz ostatnie zdjęcie do góry . )
Liście sałaty rozłożyć na macie bambusowej z folią i uformować prostokąt dobrze przygniatając do maty pamiętając o tym, aby zostawić odstęp od brzegów. Następnie rozłożyć ciepławe mięso mielone, na to warstwę ryby, posypać szczypiorkiem lub pietruszką, położyć na środku kawałek papryki, serek camembert lub surimi i zwinąć (technikę zwijania -podpatrzcie w necie). Uformowany wałek włóżcie na godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu ostrym nożem bez ząbków delikatnie pokrojcie na kawałki.
 
 

Nie musicie kupować drogich mat bambusowych do sushi . Ja kupiłam  bambusową podkładkę pod talerze i 1 koszulkę do segregatora z której odcięłam zgrzane brzegi. Rozłożyłam na macie bambusowej i przyszyłam nicią do niej. Ot cała filozofia .

SushiNika podawajcie na zimno z wasabi , Jeśli go nie macie świetnie też sprawdzi się zwykły chrzan. Do tego kropla magi lub sosu sojowego oraz imbir marynowany. 
Na ciepło - podgrzane odrobinę w mikrofali świetnie smakowało mi natomiast z ketchupem .
Jeśli dysponujecie Nori to w nie możecie je zawinąć zamiast liści sałaty ;)
 
 
 

Życzę Wam smacznego i miłej zabawy w kuchni ! Serdecznie pozdrawiam .... Nika
I oczywiście Nie zapomnijcie nazwy  wymawiać z odpowiednim Japońskim akcentem ;)
 
 
 
 
2011 1 564

Głosuj na przepis i blog

Tu może być twoje zdjęcie

Blog
Nika gotuje

2011 6

Przepis

SushiNika

Zadanie

Regionalne inspiracje w kuchni

Ranking przepisu

miejsce: 1
punkty publiczności: 100

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Meksykańska kanapka

info 2011 2 173
Blog: Kulinarny karnet Christophera
Trudność:
Czas wykonania: 15min
Kategoria: Przekąski