Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wyśniony śledzik w sosie z marynowanych śliwek

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Krakersy
    • masło 100 g
    • mąka pszenna ok. 250 g
    • kremowy ser pleśniowy 1 kawałek
    • żółtko 1 sztuka
    • jajo 1 sztuka
    • cukier puder 1 szczypta
    • słodka papryka kilka szczypt
    • suszony tymianek 1 szczypta
    • sól 1 duża szczypta
  • Śledzik
    • matjasy śledziowe 2-3 sztuki
    • śliwki marynowane 2 słoiki
    • cebula 1 duża sztuka
    • olej do duszenia cebuli ok. 3 łyżki
    • ocet winny lub zwykły 1 łyżeczka
    • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
    • cynamon 1 szczypta
    • pieprz 1 szczypta
    • ziele angielskie 2 ziarna
    • cukier 1 łyżeczka

Jak przygotować

 
Śledzik my love!
 
Nie mogłam zdecydować się, co zaproponować w temacie sylwestrowym. Według mnie na takich imprezach sprawdzają się głównie małe przekąski na zimno (krakersy z pastami, koreczki, paluchy, sałatki itp.), ale fajnie jak jest chociaż jedna potrawa na ciepło (w końcu to cała noc!) - np. chilli con carne, jakiś bulion, pizza lub zapiekanka. Pewnego dnia nad ranem przyśnił mi się ten śledzik (!). Zaryzykowałam i nie żałuję. Podany z marynowaną śliwką i ostrymi krakersami z dodatkiem sera pleśniowego. 
 
Myślę, że przyda się również na święta, bo podejrzewam, że nie jestem jedyną amatorką tej rybki. "Śledzie na różne sposoby" - napisać taką książkę to by było coś!
 
Śledziki w sosie z marynowanych śliwek z cebulą i gałką muszkatołową
(podane z marynowanymi śliwkami i krakersami)
 
 
 
Miatiasy wymoczyć w zimnej wodzie przez około 40 minut. Cebulkę pokroić w piórka. Podusić na oleju z zielem angielskim. Pod koniec duszenia dodać trochę cukru. Śliwki   (u mnie jedne domowe - łagodne bardzo i drugie klasyczne, ostrzejsze dla kontrastu - pyszne) wyjąć z zalewy i zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz i odrobinę octu, najlepiej winnego. Wymieszać z cebulą. Po ostudzeniu pokrojone śledzie przekładać gotowym sosem. Zamknąć w słoiku, zostawić w lodówce na 1-2 dni, żeby przeszły smakami. Podawać z marynowanymi śliwkami i krakersami (może być też pieczywo). Na przykład takimi jak poniżej.
 
Ostre krakersy z dodatkiem sera pleśniowego i kminku
 
 
 
Jajka zmiksować z serem i masłem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki. Ciasto włożyć do lodówki najlapiej na kilka godzin lub na pół godziny do zamrażarki. Z dość cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać foremką lub kieliszkiem małe ciasteczko-krakersy. Można je również pokroić na paluszki lub uformować cienkie ręcznie. Piec do delikatnego przyrumienienia przez ok. 10-15 minut (w zależności od grubości krakersów) w temperatrze 190 stopni. 
 
 
Dziękuję wszystkim za głosy, jurorom za docenienie (docenienie ze strony takich znawców to naprawdę coś!!!). Wesołych świąt i Szczęśliwego, smacznego Nowego Roku! :)
2012 7 13

Głosuj na przepis i blog

Mówią Weki

Blog
Mówią Weki

2012 11

Przepis

Wyśniony śledzik w sosie z marynowanych śliwek

Zadanie

Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Ranking przepisu

miejsce: 7
punkty publiczności: 1
punkty jury: 70

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta z boczniakami i sz...

info 2012 8 80
Blog: Moja Kuchnia
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Zapiekanki i pizze