Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca Delimamma

O przepisie

Czas wykonania: 45 min.
Kategoria: Przekąski

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Farsz nr 1
    • Jajka 2
    • Pieczarki 200 g
    • Natka pietruszki 1 łyżka
    • Majonez 2 łyżeczki
    • Solone pistacje ok. 20 szt.
    • Sól i pieprz do smaku
    • Klasyczne masło Lurpak 2 łyżki
  • Farsz nr 2
    • Jajka 2
    • Papryka 1/2 szt.
    • Ser żółty 1/2 szkl.
    • Szynka 4 plastry
    • Majonez 2 łyżeczki
    • Orzeszki słone 1/3 szkl.
    • Sól i pieprz do smaku
  • Farsz nr 3
    • Tuńczyk 3 łyżki
    • Kukurydza z puszki 2 łyżki
    • Ser żółty 1/2 szkl.
    • Papryka 1/2 szt.
    • Majonez 2 łyżeczki
    • Sól, pieprz do smaku
    • słodka papryka szczypta
    • cebula szalotka 1 szt.
  • Babeczki
    • Okrągłe wafelki deserowe 18 szt.
    • Klasyczne masło Lurpak 2 łyżki

Jak przygotować

Wafelki kładziemy pomiędzy dwiema wilgotnymi ściereczkami. Czekamy, aż staną się miękkie i podatne na formowanie. Układamy je w małych foremkach i delikatnie smarujemy roztopionym masłem. Wkładamy na około 8-9 min. do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni. Po wyjęciu studzimy w foremkach. Gdy będą wystudzone wyjmujemy z foremek i napełniamy farszem.

Przygotowanie farszu nr 1:

Pieczarki ścieramy na tarce i podmażamy na roztopionym maśle. Odstawiamy na bok do ostuudzenia. Jajka ugotowane na twardo ścieramy na drobnej tarce, mieszamy z pieczarkami, drobno poszatkowaną natką pietruszki, majonezem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Pistacje rozgniatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Przygotowanie farszu nr 2.

Jajka ugotowane na twardo ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz paprykę. Ser żółty ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do naszej pasty. Dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Orzeszki słone rozgnaiatamy i obsypujemy nimi kulki, które wykonujemy z naszego farszu. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Przygotowanie farszu nr 3:

Tuńczyka mieszamy z serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, drobno poszatkowaną papryką, cebulą, kukurydzą oraz majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Z farszu wykonujemy kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Układamy na przygotowanych wcześniej babeczkach.

Smacznego!!

2012 4 117

Głosuj na przepis i blog

Delimamma

Blog
Delimamma

2012 8

Przepis

Wytrawne pralinki czyli imprezę rozkręca Delimamma

Zadanie

Sylwestrowe kreacje… kulinarne

Ranking przepisu

miejsce: 4
punkty publiczności: 81
punkty jury: 20

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

suflet ziemniaczany z fa...

info 2012 5 305
Blog: eintopf
Trudność:
Czas wykonania: 45min
Kategoria: Przekąski