Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Lime Yoghurt Cake

O przepisie

Czas wykonania: 60 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • ciasto, limonka, lukier, pyszne
    • jogurt limonkowy 1 szklanka
    • mąka 1,5 szklanki
    • cukier 1,5 szklanki
    • olej 0,5 szklanki
    • sok z limonki 1/3 szklanki
    • jajka 3
    • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    • tarta skórka z limonki (z 1 limonki)
    • sól 1/2 łyżeczki
    • cukier waniliowy 1 opakowanie

Jak przygotować

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce wymieszać 1 szklankę cukru, jogurt, cukier waniliowy, jajka i startą skórkę z limonki. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodać olej i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej odrobiną oleju keksówki i piec ok. 50 min. W międzyczasie w niewielkim garnuszki podgrzać sok z limonki, dodać pozostały cukier i mieszać aż do jego całkowitego rozpuszczenia. Gdy ciasto się upiecze, pozostawić do lekkiego ostygnięcia na ok. 10 minut. Następnie, nie wyciągając ciasta z keksówki, polać jego wierzch sokiem limonkowym z cukrem. Wystudzić. Ostrożnie wyciągnąć ciasto z formy, wierzch polać lukrem.

2011 3 372

Głosuj na przepis i blog

Yummy Lifestyle

Blog
Yummy Lifestyle

2011 2

Przepis

Lime Yoghurt Cake

Zadanie

W marcu, jak w garncu? - A my postawimy na… pieczenie

Ranking przepisu

miejsce: 3
punkty publiczności: 81

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Tarta czekoladowa

info 2011 4 98
Blog: Kulinarne Etiudy
Trudność:
Czas wykonania: 60min
Kategoria: Ciasta i desery