Cookie Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

Kulinarny Blog 2013 Lurpak

Nazwa przepisu - Gotowany na parze chleb bananowy

O przepisie

Czas wykonania: 90 min.
Kategoria: Ciasta i desery

Przepis na blogu autora

Składniki

  • Ciasto
    • Jajko 3
    • Fruktoza 3 łyżki
    • Masło Lurpak Klasyczne 1 łyżka rozpuszczonego
    • Mąka orkiszowa jasna typ 750 1 szklanka
    • Mąka kukurydziana 1/2 szklanki
    • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    • Soda 1 łyżeczka
    • Imbir w proszku 3/4 łyżeczki
    • Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 3 płaskie łyżki
    • Rodzynki sułtańskie 3 łyżki
    • Orzechy włoskie 4 łyżki posiekanych
    • Banan 2 średnie,mocno dojrzałe
Lurpak Premium Miks z Oliwą z Oliwek

Jak przygotować

 

 Zaczynamy od bananów. Obrane ze skórki miętosimy widelcem na mamałygę. Można użyć blendera, ale wówczas nie miksujemy zbyt mocno! Do rozdrobnionych bananów dodajemy rodzynki i orzechy, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy na jednolitą masę, pod koniec wsypujemy fruktozę. Dodajemy łyżkę roztopionego przestudzonego masła i ciągle na niskich obrotach miksera wszystko mieszamy dodając banany. Wsypujemy powoli mąki połączone z kakao, imbirem, proszkiem do pieczenia i sodą, czyli połączone ze sobą suche składniki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
 Ciasto gotujemy w alumioniowej foremce. Wykładamy ją papierem do gotowania na parze/pieczenia i przelewamy ciasto. Gotujemy w parowarze, który wcześniej włączyliśmy i pozwoliliśmy mu na wypełnienie się parą. Godzinka wystarczy. Wyjmujemy od razu po ugotowaniu. Po ok.15-20 min. Można już wyjąć chlebek razem z papierem z foremki. Po ok.30min. odklejamy papier i studzimy na kratce. 
 
* Chlebek najlepiej smakuje po min.12 godz. Polecam nie dobierać się do niego wcześniej. Dajmy mu czas na ostygnięcie i osuszenie. Smacznego! :)
2012 47 8

Głosuj na przepis i blog

EKSCENTRYCZNY PAROWAR

Blog
EKSCENTRYCZNY PAROWAR

2012 81

Przepis

Gotowany na parze chleb bananowy

Zadanie

Domowe pieczywo

Ranking przepisu

miejsce: 47
punkty publiczności: 1

Podziel się przepisem

Facebook Blip Wykop Śledzik

Następny przepis

Chleb dyniowy na zakwasie

info 2012 48 7
Blog: przy kubku kawy
Trudność:
Czas wykonania: 200min
Kategoria: Przekąski